نوشیدنیهای کاربردی جزو سریعترین بخشهای غذای کاربردی هستند. این تا حدی به دلیل مزایای درک شده آنها برای سلامت کلی و پیشگیری از بیماری های مزمن است.
یک نوشیدنی کاربردی را می توان به عنوان "هر نوشیدنی غیر الکلی که به دلیل گنجاندن هر جزء فعال زیستی از منبع گیاهی، حیوانی، دریایی یا میکروارگانیسم، فواید سلامتی بیشتری را ارائه می دهد." نوشیدنی های گیاهی و ورزشی یا انرژی زا.
نوشیدنیهای کاربردی بخشی از دسته وسیعتر نوشیدنیهای کاربردی را تشکیل میدهند، که شامل هر نوشیدنی با عملکردی خاص فراتر از آبرسانی به فرد است و بدون مواد افزودنی برای حمایت از سلامت و تندرستی در نظر گرفته شده است.
مواد خام مورد استفاده شامل انواع شیرهای تهیه شده از محصولات گیاهی مختلف (سویا، نارگیل، برنج، جو دوسر و شیر آجیل)، آب میوه، محصولات لبنی، چای های گیاهی و سین بیوتیک ها بود. به طور خاص، میوهها و سبزیجات ارزش زیادی برای نوشیدنیهای کاربردی دارند، زیرا آب زیادی همراه با درشت مغذیها، ویتامینها و مواد معدنی اصلی دارند.
علاقه مصرف کنندگان به این نوشیدنی ها به دلیل آگاهی روزافزون آنها از تأثیر رژیم غذایی بر سلامت، سبک زندگی پرمشغله که تغذیه سالم را دشوارتر می کند و افزایش دسترسی به غذاهای کاربردی با راحتی بالا است. علاوه بر این، علاقه به طب جایگزین و مکمل به ویژه برای پیشگیری و درمان بیماری های مزمن زیاد است
نوشیدنیهای کاربردی حاوی ترکیبات زیست فعال مانند ترکیبات فنلی، ویتامینها و مواد معدنی، اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب غیراشباع و پپتیدها هستند که همگی از میکروبهای پروبیوتیک، گیاهان یا حیوانات به دست میآیند. بیماری های قلبی عروقی و دیابت، با فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی. علاوه بر این، آنها سلامت روده، عملکرد سیستم ایمنی و سلامت شناختی را بهبود می بخشند
نوشیدنی های تخمیر شده سریع ترین بخش در حال رشد بازار مواد غذایی ایالات متحده را تشکیل می دهند. آنها ارزان هستند، مشخصات غذایی و ویژگی های حسی (رنگ، طعم و بو) نوشیدنی را حفظ می کنند و فواید سلامت چشمگیری را وعده می دهند.
این ادعاها بیشتر بر اساس محتوای پروبیوتیک و پری بیوتیک آنها است. پروبیوتیک ها شامل باکتری ها، کپک ها و مخمرها هستند، همه موجودات زنده که در صورت مصرف به مقدار کافی سلامت میزبان را افزایش می دهند. پری بیوتیک ها مواد انتخابی تخمیر شده ای هستند که باعث تغییرات هدفمند در میکرو فلور روده برای افزایش ترکیب و فعالیت آن می شوند.
ترکیبی از پری بیوتیک ها و پست بیوتیک ها سین بیوتیک نامیده می شود و برای تأثیر مثبت آن بر سلامت روده استفاده می شود که سلامت کلی میزبان را بهبود می بخشد. این از طریق افزایش فعالیت آنزیم، عملکرد بهتر سد روده، تولید مواد ضد میکروبی، مهار رقابتی باکتریهای بیماریزا، تغییرات pH، عملکرد تعدیلکننده ایمنی و سرکوب تغییرات پیش سرطانی روده است.
بسیاری از نوشیدنی های غنی از پروبیوتیک بر پایه لبنیات هستند، مانند ماست، شیر بز یا کفیر. با این حال، عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به پروتئین شیر ممکن است جذابیت نوشیدنیهای پروبیوتیک مبتنی بر لبنیات را کاهش دهد. نوشیدنیهای پروبیوتیک غیرلبنی شامل آب میوههای تخمیری و نوشیدنیهای تخمیری شبیه کفیر از کیک روغنی دانه کتان، و همچنین تفاله و تفاله میوه تخمیر شده با پروبیوتیک هستند.
پروبیوتیک ها ممکن است اثرات نامطلوبی مانند عبور آنها به جریان خون یا بافت ها، حامل فاکتورهای حدت یا پلاسمیدهای مقاوم به آنتی بیوتیک، یا مهار کلونیزاسیون روده با میکرو فلور طبیعی داشته باشند. اینها با پست بیوتیک ها، محصولات جانبی متابولیک تقویت کننده سلامتی که در طی تخمیر توسط پروبیوتیک ها تولید می شوند، اجتناب می شود. به عنوان مثال می توان به اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، پپتیدها و اسیدهای آلی اشاره کرد
نوشیدنی های انرژی زا معمولاً حاوی کافئین همراه با تورین، ویتامین های گروه B، قندها و سایر مواد هستند. آنها برای بهبود عملکرد هوازی و ذهنی حاد به بازار عرضه می شوند، بیشتر به دلیل محتوای کافئین و قند.
با این حال، ترکیب نوشیدنی های انرژی زا متفاوت است، و هر یک از مواد تشکیل دهنده، به ویژه تعامل آنها با سایر مواد مغذی مورد مطالعه قرار نگرفته است. برخی از نوشیدنی های انرژی زا ممکن است با مصرف مزمن باعث افزایش وزن و همچنین عوارض متابولیک و قلبی عروقی شوند.
برخی از نوشیدنی های انرژی زا از محتوای نسبتاً کم قند و کافئین "پاک" خود به عنوان نقطه فروش استفاده می کنند.
با این حال، این نوشیدنی ها برای نوجوانان و زنان باردار، شیرده یا قبل از بارداری توصیه نمی شود. علاوه بر این، ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن یا کسانی که در حال حاضر مقادیر قابل توجهی کافئین مصرف می کنند، ایمن نباشند.
در حال حاضر، محققان به دنبال فرمولبندی نسخههای پایدارتر نوشیدنیهای کاربردی با استفاده از کپسولهسازی، امولسیونسازی، همگنسازی و موارد مشابه هستند.
علاوه بر این، محصولات زائد مانند تفاله میتوانند به عنوان منابع طبیعی نوشیدنیهای میوهای کاربردی با توجه به تکنیک پردازش مناسب برای استخراج حداکثر مقدار فیتوکمیکالها و آنتیاکسیدانها استفاده شوند.
استفاده از استویا می تواند به کاهش یا اجتناب از استفاده از قندهای ساده کمک کند، بنابراین به کاهش دریافت کالری کلی کمک می کند و شاید با افزایش توانایی آن در جذب رادیکال های اکسیژن، فعالیت آنتی اکسیدانی را افزایش دهد.
نوشیدنی های کاربردی نوشدارویی نیستند، اما ممکن است همراه با سایر اقدامات سبک زندگی برای بهبود سلامت، از جمله کیفیت کلی رژیم غذایی، ورزش، مدیریت استرس، و بهداشت خواب کار کنند. متأسفانه، بازاریابی کاربردی نوشیدنی بر افزایش میزان مصرف آنها صرف نظر از نیاز متمرکز است.
پروبیوتیک ها در طیف گسترده ای از ارگانیسم ها، دوزها، الگوهای مصرف، سطوح مواد فعال و مدت زمان استفاده وجود دارند. عدم استانداردسازی ناشی از آن، تعیین اثرات این غذاهای کاربردی بر سلامت را دشوار کرده است.
برچسبگذاری مواد غذایی یک موضوع مهم است و تنظیم نوشیدنیهای کاربردی برای جلوگیری از ادعاها یا اطلاعات گمراهکننده یا نادرست ضروری است. پایداری و اصالت نوشیدنی باید قابل تأیید باشد، همراه با برچسبگذاری صحیح.
اگرچه نوشیدنیهای کاربردی مایع در نظر گرفته میشوند، اما محصولات جدیدتر با طراحی به گونهای طراحی شدهاند که دهان را خارج کنند، مانند نوشیدنیهای حاوی منتول. نوشیدنی های تجاری مبتنی بر میوه یکی دیگر از حوزه های نوظهور است. آنها از شیره ای تهیه می شوند که توسط آنزیم هایی مانند پکتیناز مایع می شود و آنها را برای نوشیدن آماده می کند.
نوشیدنی های کاربردی نشان دهنده یک زمینه به سرعت در حال رشد از بازاریابی و تحقیقات است. جستجو برای منابع طبیعی جدید نوشیدنی های کاربردی، استانداردسازی بهتر و فرمولاسیون های جدیدتر ادامه دارد.
نوشیدنی های کاربردی راه مناسبی برای گنجاندن مواد مغذی سالم در رژیم غذایی هستند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تعیین سطوح سمی ترکیبات مختلف، اثرات طولانی مدت مصرف مزمن، و مزایای بالینی واقعی از نظر کاهش بروز بیماری در انسان مورد نیاز است.